Tijgernoten

Tijgernoten

De tijgernoten van Aas voor Karpers zijn de beste tijgernoten die er te krijgen zijn. Onze tijgernoten zijn altijd(!) vers en worden door ons aan een scherpe kwaliteitscontrole onderworpen.

Onze kwaliteit is goed door:

  • Geconditioneerde opslag (onder de 12°C) waardoor de producten geen insectengroei hebben en de smaak en geur behouden blijven
  • Eigen kwaliteitscontrole waarbij elke zending wordt onderworpen aan scherpe controle, visueel en op geur en smaak
  • Mens en diervriendelijke behandeling tegen voorraad insecten, zodat ook bij u thuis opgeslagen geen uitgroei mag plaatsvinden binnen 6 maanden na aankoop
  • Zelf importeren van de producten waardoor een goede doorstroom wordt gewaarborgd. Wij kopen meerdere keren per jaar in en houden onze voorraad vers
  • Kennis en ervaring met de producten en goede contacten met de leverancier

Omdat wij voornamelijk handelen in tijgernoten en andere partikels kunnen wij u deze kwaliteit ook garanderen. Niet goed = Geld of product terug (ook met geopende verpakking).

Neem geen genoegen met slechte kwaliteit tijgernoten, oude tijgernoten en veel drijvers. Koop met zekerheid, jaar in jaar uit altijd top kwaliteit. Koop de tijgernoten van AVK!

Kijk voor actuele informatie en prijzen op onze webshop

Tijgernoten, algemene informatie

De tijgernoot of de tijgernoten zoals deze in Nederland ook wel worden genoemd heet in het boeken knolcyperus. De knolcyperus (Cyperus esculentus) is een vaste plant die behoort tot de cypergrassenfamillie en is een hardnekkig onkruid in de teelt van aardappels en mais en een gevreesd onkruid in de gladiolenteelt.

Knolcyperus vermeerdert zichzelf hoofdzakelijk vegetatief. De plant komt voor in Eurazië en komt oorspronkelijk uit de warmere gebieden. De knolletjes werden al geteeld in de Nijlvallei door de Oude Egyptenaren. De Arabieren brachten de knolcyperus in de achtste eeuw mee naar Spanje, van waaruit het zich verder over Europa verspreidde.

De knolletjes worden in Zuid-Europa gegeten, maar ook wel in Nederland tussen pasen en pinksteren. De smaak doet denken aan hazelnoten of amandelen. In Nederland wordt een knolletje een aardamandel genoemd, in Frankrijk ‘Amandes de terre’ en in Spanje ‘Chufa’ (uitspraak tshúfa).

De knolletjes bevatten 25% vet, ca. 30% zetmeel en 7% eiwit. Het vet bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Verder komt vitamine H (biotine) en rutine, een flavonoïde, naast vele mineralen voor.

Het is een vrij onbekende plant bij de gemiddelde Nederlander, die tijgernoten eerder herkent als een borrelnootje van duivis, maar voor karpervisser is het een begrip. Met name de hardheid van het aas waardoor het een bijna uitsluitend karperaas is gebleken. Op veel wateren heeft de tijgernoot bewezen dressuur te kunnen doorbreken. Een voorn of winde zal een fatsoenlijke maat tijgernoot niet eens op kunnen nemen. Waardoor zij dit aas laten liggen. Mijn eigen ervaringen met tijgernoten leert me dat ik daarop alleen brasem vang zodra ik de noten heb laten slijmen.

Het gebruik van tijgernoten kan daarnaast veel goedkoper zijn dan het gebruik van boillies. Voor 25kg 8-12mm betaalt u 50,- euro. Dat is 2 euro per kg. Dit is echter een droge tijgernoot. In gekookte toestand wegen ze nog 1,5 zoveel. Dus voor 50,- euro heeft u 37.5kg aas. Dit is vele malen goedkoper dan boillies terwijl het toch een specifiek karperaas is!!

Het bereiden van tijgernoten 

IMG_0621-1024x682Onbehandelde tijgernoten zijn niet geschikt om mee te voeren/vissen. Voor gebruik dient u de tijgernoot te weken en te koken.

Tijgernoten bereiden heeft als doel de tijgernoten weer vocht op te laten nemen zodat ze beter verteerbaar zijn. De stappen hiervoor zijn weken en koken. Over tijden kan veel worden geschreven en alles is natuurlijk ook afhankelijk van de versheid van de producten.

Doorgaans volstaat de bereiding door 24 uur te weken en 1 uur te koken.

Is de tijgernoot tijdens het kookproces volgezogen met vocht dan is het gerimpelde uiterlijk verdwenen en is de tijgernoot voldoende gekookt. Ook is de kleur duidelijk lichter, eerder geel dan bruin. Ook is de tijgernoot krokant zodra deze goed is bereid.

De snelste bereidingswijze, echter ook de duurste vanwege het energieverbruik, is het weken achterwege te laten en gewoon direct te koken. Door de hardheid van tijgernoten hoef je niet bang te zijn iets kapot te koken. Koken totdat de tijgernoten helemaal “vol” zijn.

U bewaard uw bereide tijgernoten in de vriezer, bij -18 °C. U kunt ook porties van bijvoorbeeld 1kg invriezen zodat u niet elke keer alles moet ontdooien om te kunnen vissen.

Comments are closed.

shared on wplocker.com